55 тона сол хвърлени по улиците на Сливен
55 тона сол хвърлени по улиците на Сливен / Дарик Сливен, Архив

По време на двата дни снеговалеж и заледявания не се е стигнало до проблеми с транспорта, с комуникациите и социалните дейности. От общинската пътна мрежа проблеми е имало само в района на село Въглен, където 22 деца не можеха да отидат на училище заради риска да се прати транспорт.

Само от пет села са поискали помощ, която незабавно е била разпоредена – в Калояново, Селиминово, Гавраилово и Чинтулово – заради навети преспи и в Стара река в района на Божевци и Зайчари, съобщи Снежана Кънева, главен експерт в главен експерт в отдел „Сигурност и управление на кризи и Отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация. Тя допълни, че проблем е възникнал на територията на град Сливен. В момента уличната мрежа е почистена, остават тротоарите. „В такива случаи наистина трябва да имаме съпричастност, да си взаимодействаме, да не възпрепятстваме техниката, която почиства, имам предвид паркиралите автомобили” – каза още Кънева. Само за час-два в понеделник, 27 януари, през дежурния в общината са приети повече от 50 сигнала, като при някои е имало и повтаряемост. Тя коментира: „Хората искаха чисти улици. Но при снеговалеж и ниски температури е трудно да се види черен асфалт. Защото е забранено да се посипва с пясък, работи се със сол, но въпреки това смятам, че имаше някакви нарушения на технологията от страна на изпълнителя.”

Кметът на общината Кольо Милев оцени работата на почистващата фирма като задоволителна. „Имайки предвид това, че град Сливен не ни взимат на сериозно големите фирми за сметосъбиране, както и за снегопочистване. Ние обявихме процедура, но те не искат, защото разходите им са големи само за придвижване на техниката, която имат. И когато стана ясно, че се касае за 200-300 000 лева за цялата година, те се отказаха.

Имаме сключен договор само с една фирма – „Веда Инвест” с управител Румен Бъчваров” – каза кметът. „Имаме всичката необходима техника за почистването на града – заяви Бъчваров, - ние нямаме опит, учим се в ход. В стремежа си да сме ефективни и полезни излязохме да почистваме в най-голямата виелица , всяка сутрин в 3,30 подготвяхме машините и излизаме. В най-голямата буря в неделя, чистим и след 15 минути всичко е отново посипано.”

55 тона сол са хвърлени за тези дни на 300 декара, увери Бъчваров и допълни: „Ако сте виждали при предишните фирми през предишните години, покажете ми”. Той обясни, че градът е разделен на категории и първи се почистват тези І и ІІ, а когато има възможност малките улички ІІІ и ІV категория.

Фирмата си чисти по схема, потвърди Кольо Милев и допълни: „Ние не можем да чистим тротоарите, те не са наше задължение. И да не ми мрънкат заместници и други, ами да тръгват и да глобяват. Това е положението.  Няма да търсим сега облизани улици, с извинение".