5,5 млн. лева повече приходи от данъци и осигуровки в НАП-Ямбол
5,5 млн. лева повече приходи от данъци и осигуровки в НАП-Ямбол / netinfo

5,5 млн. лева повече от миналата година са приходите от данъци и осигуровки, внесени от жителите на област Ямбол в офиса на НАП през 2010 г., съобщиха от пресцентъра на иституцията. Близо 69 млн. лева и половина е приносът на Офиса на НАП в Ямбол към републиканския бюджет за тази година. Най-сериозни са постъпленията от осигурителни вноски - близо 36 млн. лв. За държавно обществено осигуряване (ДОО) жителите на област Ямбол са внесли 21 млн. лева, които са с милион и половина по-малко от миналогодишните постъпления. Към Националната здравно осигурителна каса вноските са над 11 млн. лева, които пък са с милион и половина повече от постъпленията през ноември 2009 г.

33 млн. лева и половина са внесени към централния бюджет от данъци - 5 млн. лева повече от миналогодишните приходи. 14 млн. лева са постъпленията по Закона за ДДС, докато миналогодишните приходи по това перо са с близо 6 млн. лева по-малко. Постъпленията от данъци върху доходите на физически лица - 14,5 млн. лева, също бележат ръст.

С милион лева по-малко са постъпленията от корпоративни данъци, обяснимо с малките търговски обороти в условията на икономическа криза и преместването на големи ямболски фирми в дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители"-Бургас, в която се извършват дейностите по обслужване, контрол и принудително събиране на големите фирми от Ямбол, Сливен и Бургас.

В национален мащаб НАП внесе в държавната хазна 11,9 млрд. лв.