470 двойки от Сливен са казали „да”
470 двойки от Сливен са казали „да” / www.sxc.hu

Повече сключени граждански бракове през тази година в сравнение с миналата отчитат от отдел „Радостно бюро“ в Община Сливен. Броят на двойките, решили да узаконят връзката си през 2012 г. е бил 452, а до края на ноември тази година вече е 470, съобщават от общинския пресцентър.

Започнало е и записването за идната година. Бъдещи младоженци вече са направили резервация за почти всички месеци на 2014 г.

„Забелязва се тенденция все повече роми да сключват граждански брак. Въпреки че имат деца и живеят от дълги години заедно, те решават да узаконят връзката си“, коментира Десислава Христова, обредник и старши експерт в отдела. Сред тях има и малолетни роми, които се женят с разрешение от Районния съд.

От началото на годината са проведени и 120 празнични церемонии. Цените остават непроменени. През събота и неделя цената на празничната церемонията е 120 лева, а през делничните дни 51 лв. Подписването без церемония е безплатно.

В ритуалната зала се прави и  церемония "Златна" и "Сребърна" сватба. По думите на Десислава Христова най-вълнуващи са ритуалите, на които присъстват внуци и правнуци. И при повторната клетва за вярност двойките носят халки и чаши и отговарят формално на въпроса дали и след 50 години отново биха си казали „да“.