46 двойки от Сливен с финансиране за инвитро
46 двойки от Сливен с финансиране за инвитро / Dariknews, Архив

46 двойки от община Сливен са получили помощ от Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица.

"Интересът към фонда е голяма и все повече хора се възползват от възможността за финансова подкрепа. Амбицията на общината е да стимулира колкото се може повече двойки. Предстоят и срещи за взамопомощ", коментира Маргарита Терзиева, главен експерт от отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” .

Тя сподели, че заради много желаещи да получат финансова помощ, с решение на Общинския съвет от 2015 година средствата са увеличени с 20 000 лева и те вече са 50 000 лева.

Община Сливен осигурява финансово подпомагане за изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала, с постоянен и настоящ адрес на територията на общината. Средствата се осигуряват от общинския бюджет. Фондът е създаден през 2013 година. От септември до края на 2013 г., финансова подкрепа са получили 13 двойки. През 2014 година те са 17, а през 2015 година до месец юли - 16. Родени са шест бебета. Орисник на първото бебе Велизар стана кметът Кольо Милев.

От 2013 до 2015 г. средствата за подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, са в размер на 110 хиляди лева. През 2013 г. и 2014 година те са по 30 000 лева, а през 2015 година - 50 000 лева.

Приемът на документи за подпомагане се прави всеки работен ден в стая 311 в сградата на общината. Сливен.

Изискванията към кандидатите са да са пълнолетни лица, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Сливен през последните три години. Подпомагат се, както двойки брак, така и двойките във фактическо съжителство.  Всички изисквания са посочени в Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Сливен.