40 подписани договори за саниране в Сливен
40 подписани договори за саниране в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради все още е акуален в община Сливен, заяви заместник-кметът инж. Иван Манчев и уточни, че по програмата вече се отстраняват предимно индивидуални неточности и срещите с управителите на сдруженията се извършват в кабинет № 17, а не както беше досега, в зала „Май”.

Броят на регистрираните сдружения на собственициет в Сливен е 66, а този на одобрените заявления за интерес и финансова помощ е 45.  278 са общо сградите, които имат право да участват по програмата в Сливен.

Строително-монтажни дейности обаче ще се извършат  само на тези сгради, които имат подписан тристранен договор между областна администрация Сливен, Българската банка за развитие и община Сливен, припомни Иван Манчев и допълни, че към момента броят на сградите с такива договори е 40.

Следващата процедура, която община Сливен ще обяви  е тази за строителен надзор. На по-късен етап ще се реализира инженеринговата услуга, която включва изготвяне на инвестиционни проекти и изпълнение на строително-монтажни работи.

Припомняме, че към момента общинска администрация Сливен е организирала процедурите по програмата и очаква в най-скоро време да започне подаването на оферти за първите от тях. Те се отнасят за установяване на техническите характеристики на жилищните сгради и конструктивно и енергийно обследване.

В началото на следващия месец ще бъдат подадени офертите на кандидатите за изпълнител за обследванията по осемте обособени позиции в програмата, които ще обхващат различни квартали на Сливен, съобщиха от общинското ръководство.