4 март- траурен за Нова Загора
4 март- траурен за Нова Загора / netinfo
Община Нова Загора обяви за траурен 4 март, когато ще бъде погребан осмокласникът Христо Стефанов. Кметът Минко Динев отмени и всички развлекателни прояви в родния град на момчето. “Жалко е, че такъв инцидент отново поставя пред нас въпроса дали сме направили всичко необходимо той да бъде избегнат” – каза по повод трагичния инцидент Динев. Заместник- кметът Николай Душков припомни за предприетата мащабна акция за отстраняване на изсъхналите клони и дървета в Нова Загора, спряна от общинския съвет.

От директорката на училището в общинска администрация има постъпили две докладни записки във връзка с опасни дървета в двора и в района на училището. Първата е от месец септември 2006 г., когато е направена проверка, но решението на Общинския съвет е спряло мерки, свързани с нея. В този документ директорката е поискала да бъдат обезопасени дървета, които се намират в близост до училището. Втората докладна е внесена в общинска администрация на 2 март, часове след инцидента с момчето.

В Общинска администрация има постъпил сигнал и от РПУ – Нова Загора, в който се изисква общината за вземе адекватни мерки във връзка със зачестилите силни ветрове, причина за падане на клони от дърветата, “с което се застрашава живота, здравето и имуществото на гражданите и е предпоставка за възникване на инциденти”. В документа се препоръчва да се отстранят опасните клони и дървета на територията на град Нова Загора, като се обърне внимание рискови участъци с големи и стари дървета.

14-годишният Христо бе ударен от падащ клон на стара топола в двора на училище “Хр. Ботев” по време на час по физкултура. Лекарите се бориха часове наред за живота му. Момчето почина в нощта срещу 3 март в сливенската болница.