4 книги за издаване и преиздаване готви Атанас Славов
4 книги за издаване и преиздаване готви Атанас Славов / netinfo

Един американец от Сливен, както Атанас Славов нарича себе си, готви 4 книги за издаване и преиздаване на подстъпите към своята 80-годишнина, съобщи пред Дарик авторът. Според него, тези книги не са достигнали до литературния пазар и не са достояние на обикновения читател.

«Гневът на мачките» е една творба от студентските години на Атанас Славов и на единия  от братя Мормареви - Марко Стойчев, като неговият син, социологът Кънчо Стойчев, е издател.

«Книгата е написана по време на лекции, когато студентите умираха от скука и не се позволяваше на преподавателите да преподават истински неща. Беше весело, нашите състуденти четяха романа по време на лекции и се кискаха», каза Славов.

Втората книга е «Слънцето» - философски фрагменти, която вече е имала премиера във Варна.

Ще бъде преиздадена «Нощите на Трентън», която в малък тираж била преведена от английски, но не добре и изпратена на хора, които творецът обичал и мразел едновременно. Това е книга за емиграцията, която не е за широката публика. Нея Йордан Евтимов от Нов български университет в своя обзор поставя сред книгите на десетилетието 1980 - 90 г. За Атанас Славов това не е истинска литература, а «политика срещу тъпата политика». Сливналията-космополит смята, че това е най-хубавата му книга.

Той е дал на издателя и събира снимки за края на биографията на Петър Дънов. Първият том е издаден отдавна и писателят планирал още два тома, но ги събрал в един.

«Понеже вече скърцам и не зная дали ще доживея до 80-тия си рожден ден, поне се надявам и намигам на Дядо Господ да устискам дотогава», шегува се Славов, който е роден на 25 юли 1930 г. в Cливeн.