4 000 млекопроизводители със заявка за млечна квота
4 000 млекопроизводители със заявка за млечна квота / netinfo

Около 4000 млекопроизводители от Сливенска област трябва да подадат заявки за млечна квота и годишна декларация за количество произведено мляко до 15 януари, съобщи директорът на Областната дирекция „Земеделие и гори” Люба Грозданова. Ако това не стане, млекопроизводителите ще загубят право да продават мляко на млекосъбирателните пунктове а също и за директна продажба.

От дирекцията предполагат, че срокът за подаване на заявки ще бъде удължен, тъй като времето е много кратко. От 9 до 15 януари всички млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия, които кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на ЕС с месни и млечни продукти, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти.

От 22 януари до 2 февруари одобрените предприятия ще бъдат инспектирани и от мисия на FVO-Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС. Мисията ще провери прилагането на законодателството на Европейския съюз от страна на производителите на месни и млечни продукти и съответния контрол от страна на НВМС.