Общата сума, която община Сливен е дала за украса, е близо 115 00 лева
Джудже, стоящо пред входа на общината, струва близо 10 000 лева, а коледният ботуш до него е на цена над 15 000 лева с монтаж и демонтаж. 23,10 лева плаща община Сливен, за да се окачи и свали една коледна топка от елхата в града, чийто светлини бяха запалени във вторник вечер. Цялостният монтаж и демонтаж, както и доставката на нови украшения, ще струва на града близо 115 хиляди лева. Сумата е почти двойна в сравнение с миналата година.

Сливен се потапя в магията на Коледно-новогодишните празници

„Изпълнителят за тазгодишната коледна украса е избран с обществена поръчка. Сумата, която сме фиксирали е до 113 хияди лева, като окончателната ѝ стойност ще зависи от дейностите, които ще възложим и елементите, които ще закупим”. Това обясни зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова, информира NOVA.

„Тези елементи са скъпи по принцип. цената им е свързана не само с изработката и материалите, които също са поскъпнали. Те трябва да бъдат и безопасни, като тяхното монтиране трябва да е стабилно и сигурно, защото ежедневно се пипат от много деца и граждани, които минават покрай тях. Монтажът е свързан с използването на специална техника и хора, които трябва да имат умения за монтирането на тези съоръжения", така коментира тя и цената на коледната украса.

Коледна приказка: 12-метрова елха от Осоговска планина ще краси площада в Кюстендил


По думите на Чиликова само една фирма тази година е изявила желание да участва в процедурата за коледната украса.

„За нас е по-добре да участват повече фирми, защото това ще подобри конкуренцията и ние ще имаме възможност за по-голям избор. Защо фирмите не кандидатстват не мога да коментирам, но ние се съобразяваме с процедурата”, подчерта тя.