3641 молби за целева помощ за отопление
3641 молби за целева помощ за отопление / Дарик Сливен, Архив

3641 молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление са приети до момента в Регионална дирекция „Социално подпомагане” Сливен. Целевата помощ за отопление за сезон 2013/2014 г. е в размер на 65,72лв. месечно и се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноемви 2013 до 31 март 2014 година.

Евентуална промяна на крайната продажна цена на електроенергията за битов потребител до началото на отоплителния сезон 2013/2014г., може да доведе до промяна в месечния размер на целевата помощ за отопление. В този случай, в допълнение на всички издадени заповеди за отпускане на помощта, ще се издадат нови заповеди, с които ще се коригира размера на първоначално отпуснатата помощ, съобщиха от социалната дирекция.

Молбите-декларации се приемат в Дирекции „Социално подпомагане” по постоянен адрес на лицата или семействата, като крайният срок за подаването им е 31 октомври 2013 г. В молбата-декларация задължително се заявява вида на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

При отопление с електроенергия и топлоенергия към молбата-декларация се прилага и последната платена фактура. В случаите, в които лицето или семейството се отоплява чрез топлоенергия, целевата помощ се предоставя чрез превеждане на сумите на съответното топлофикационно дружество.

Право на помощта имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. При определяне правото на целеви помощи за отопление размерът на пенсиите, определен след 01.08.2008г. се намалява с коефициент 1,212.

От този отоплителен сезон са променени индивидуалните проценти  за определяне на диференцирания минимален доход, с което се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв.