36 нови случая на туберкулоза регистрирани през 2014 г.
36 нови случая на туберкулоза регистрирани през 2014 г. / sxc.hu

36 нови случая на туберкулоза са открити в сливенска област през 2014 г. Заболеваемостта е 18 на 100 хиляди души население. Най-висока е в община Нова Загора, а най-засегнати са пациенти на възраст от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните, съобщи на пресконференция д-р Петя Михайлова – главен епидемиолог в Регионалната здравна инспекция - Сливен.

Според епидемиолога, имунизацията е най-доброто средство за предпазване от туберкулоза. 98 процента от новородените са имунизирани. При част от необхванатите родителите са отказали извършване на имунизация, а в другата част от случаите има починали бебета. По временни медицински противопоказания също има необхванати – това са недоносени деца и деца със заболявания в ранния неонатален период.

В ученическа възраст - 7, 11 и 17 години, се наблюдава снижаване на обхвата с проба манту, което е свързано главно с неритмичната доставка на БЦЖ ваксина през 2014 г.

„Стремихме се да осигуряваме редовно ваксина за родилните отделения, но по отношение дейността на общопрактикуващите лекари имахме затруднения с осигуряването и обхватът е по-нисък с около 3-4 процента, в сравнение с 2013 г.”, каза д-р Михайлова.

 

Необхванати в ученическа възраст с временни противопоказания са бременни 17-годишни девойки и деца с респираторни заболявания и фибрилитет. Немалък е делът на необхванати по други причини, най-вече поради миграция в страната и чужбина.