30 млади семейства искат данъчни облекчения
30 млади семейства искат данъчни облекчения / DarikNews.bg, архив

30 млади семейства от Сливен са заявили от началото на годината досега, че искат данъчни облекчения в НАП - Сливен, съобщи говорителят на приходната администрация Стефка Каменова. Те са декларирали, че са закупили жилища с ипотечен кредит и са поискали намаление на данъчната си основа с платените от тях лихви по кредита. И през тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства.

Условията са да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размера на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. Със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък, поясни Стефка Каменова. Облекчението се ползва с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 30 април 2014 г. по постоянен адрес.

За да се ползва данъчното облекчение от едно семейство, то трябва задължително да е сключило граждански брак, поне един от партньорите да е под 35 години, да нямат друг имот освен този, за който са ползвали ипотечен заем. Ако един от партньорите е наследник на жилище или на идеална част от него, данъчното облекчение не може да се ползва. Данъчното облекчение не може да се ползва ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредит.  През 2013 година в Сливен 200 млади семейства са се възползвали от данъчното облекчение, информира още Каменова.