/ netinfo
27 февруари е неучебен ден в общините Сливен, Котел и Нова Загора поради влошената зимна обстановка.

Скоростта на вятъра надвиши 120 км/ч. в Сливен

Причината е вероятността от проблеми с придвижването до училище заради влошена метеорологична обстановка, особено на учениците от населените места.

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отправи предупреждение във връзка с обявен код за опасни явления – силен вятър и интензивни валежи от сняг в цялата страна.
 
Котленският проход е затворен за движение на автомобил над 12 тона

Днес в следобедните часове вятърът в сливенско е достигал до 120 км/ч, има вероятност от заледявания. По данни на хидрометеорологичната обсерватория в Сливен, утре - 27 февруари, се очаква отслабване на снеговалежите, но в Източна България ще останат значителни. Сутринта температурите ще са между минус 12 и минус 7.
 
Общинска администрация Сливен препоръчва на гражданите да се съобразяват с метеорологичните условия.

Единственото учебно заведение, в което няма да има отмяна на часовете, е Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”в Котел, където учениците са настанени в общежитие и не се налага да пътуват, съобщиха от областна администрация Сливен. В детските градини в Сливен и Котел ще се приемат деца, по преценка на родителите.

В Нова Загора детските заведения ще работят със сборни групи.

Мерките се налагат заради прогнозите за влошаване на зимната обстановка и очакваните още по-ниски температури в нощта срещу вторник. Това създава риск от обледяване на пътните настилки, което може да затрудни придвижването на децата особено от малките населени места към учебните заведения.  В Нова Загора продължава да вали сняг, придружен с вятър. В Котел дебелината на снежната покривка надхвърли 10 см.

От община Твърдица съобщиха, че засега не се налага прекъсване на учебния процес.