24 май в Сливен
24 май в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Празнично шествие на сливенските училища по повод 24 май ще се състои в Сливен от 10.30 ч. Учениците ще преминат по бул. „Цар Освободител” до площад „Хаджи Димитър”, където в 11.00 ч. започва Тържествена церемония в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В 11.30 ч. на площада, пред Военния клуб и НТС участници в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” ще изнесат концертна програма.

В 12.00 ч. в залата на общината ръководството на община Сливен ще се срещне с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Уникално събитие е предвидено вечерта, от 18.30 часа, на Средновековната крепост Туида - концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

В приветствието си по повод 24 май кметът на Сливен Кольо Милев пожела:

" Честит празник, скъпи съграждани!

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май е символ на неповторимия и ярък път на нашата култура в европейската история, на смелия избор да бъдем различни и да изписваме името „България” със свои букви. Пожелавам на всички дейци на образованието, културата и науката, както и на всички българи, да бъдат ревностни пазители на културната идентичност на нацията."