215 домакинства от Сливенска област ще участват в проучване на доходите
215 домакинства от Сливенска област ще участват в проучване на доходите / netinfo

215 домакинства от Сливенска област участват в анкетно проучване на Националния статистически институт на тема „Статистика на доходите и условията на живот 2016", съобщиха от Териториално статистическо бюро Сливен.

Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2016 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления.

Проучването започна през месец март и ще продължи до месец май. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

На анкетиране подлежат лицата на 16 и повече навършени години от общо 215 домакинства на територията на следните населени места: Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица, Шивачево, Сборище, Соколарци, Ябланово, Кипилово, Стоил войвода, Асеновец, Полско Пъдарево, Пет могили, Новачево, Блатец, Жельо войвода, Горно Александрово, Трапоклово, Крушаре, Камен, Коньово и Чинтулово.

В периода март - май 2016 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Наблюдението се провежда паралелно във всички страни членки на Европейския съюз, с обща методология и инструментариум.

Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.