20 ноември - Международен ден без тютюнопушене
20 ноември - Международен ден без тютюнопушене / Dariknews, Архив

С лекции, беседи и замервания ще бъде отбелязан  Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември в Сливен.

В Консултативния кабинет на Регионална здравна инспекция от 13 до 17 часа днес ще бъде измервано нивото на въглероден монооксид в издишания въздух на пасивни и активни пушачи с апарат Smokerlyzer и ще бъдат предлагани индивидуални консултации.     Ще бъдат разпространени информационно – образователни материали, филми и видеоклипове сред училищата в област Сливен.

Ще бъдат проведени и лекции беседи по темата.

От началото на 2014 година, в кабинета за отказване от тютюнопушене и извън него е оказана консултативна помощ за отказване от цигарите на общо 52 лица. Кабинетът предлага безплатни  консултации със специалист,  определяне на индивидуална комплексна програма за отказване от тютюнопушене, подкрепа в процеса на преодоляване на зависимостта, измерване  със специален апарат на издишан въглероден оксид и карбоксихемоглобин от белите дробове.

Идеята  за Международния ден без тютюнопушенесе ражда още през 1971 година, когато в град Рандолф /САЩ/, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, като по този начин те спестили средства, които отишли за основаването на фонд към местното училище за отпускане на стипендии. След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.