2 000 лева глоба, ако оставите детето си без надзор с бомбички
2 000 лева глоба, ако оставите детето си без надзор с бомбички / DarikNews.bg, архив

 

За да сведете до минимум опасността от пожар или други инциденти купувайте пиротехнически средства само от лицензирани съгласно закона магазини. Те трябва да са в оригиналната опаковка с включена инструкция за експлоатация на български език. Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Пиротехническите изделия са предназначени за употреба само на открито. В Сливен търговските обекти с издадени разрешителни за продажба на пиротехнически изделия са 8, съобщи за Дарик Васил Василев от служба „КОС” към  ОДМВР Сливен. От извършените проверки няма установени нарушения. По време на Коледните и Новогодишни празници ще има засилени полицейски проверки за нерегламентирана продажба на пиротехника, информира Василев.

Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да Ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар. Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър и тези, които се изстрелват във въздуха.

Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си.

Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в близост до лесно запалими материали, закрити помещения, превозни средства, в районите на здравни лечебни и училищни заведения, молитвени и социални домове, припомни младши инспекторът. Според промяната в закона за оръжията, газовите и сигнални пистолети трябва да бъдат регистрирани в съответната службата. Лица под 18 години не могат да придобиват и употребяват пиротехнически изделия. При продажба без разрешение на виновните се съставят актове, изземва се стоката и се налагат глоби от 500 до 2 000 лева.