17,9% е безработицата в Сливенска област в края на 2012-а
17,9% е безработицата в Сливенска област в края на 2012-а / netinfo

Равнището на безработицата през декември 2012 г. в Сливенска област е било 17,9% и сравнението с показателя в национален мащаб показва по- високо ниво с 6,5%. Това съобщи директорът на Бюрото по труда в Сливен Тихомира Димитрова.

Най-ниска е била безработицата в община Нова Загора - 14,1%, следват общините Сливен - 16,2 на сто, а в общините Твърдица и Котел тя е по-висока. Общо 400 работни места са заявени през последния месец на миналата година. Спрямо предходния месец се отчита намаление  на общо обявените работни места с 44. Увеличеният брой обявени места се дължи на нарастването на заявките за работни места по програми на заетост, уточни Димитрова.

Постъпилите на работа в областта през месеца са общо 261 безработни. Броят на регистрираните безработни е 13 982 и представлява 3,72 на сто от всички безработни в страната. Спрямо предходния месец  се регистрира ръст от 2855 души, като през следващия месец е вероятно безработните също да се увеличат, коментира директорът на Бюрото по труда.

Сред основните причини според Димитрова е намаляване на щатния персонал от много работодатели.