17-ти събор на каракачаните се провежда на Карандила
17-ти събор на каракачаните се провежда на Карандила / netinfo
ХVІІ Национален събор на каракачаните се провежда на 5 и 6 юли в местността Карандила край Сливен. Основен организатор на проявата е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Община Сливен е сред съорганизаторите на събитието. Съборът е включен в културния календар на Министерството на културата и на Община Сливен за 2008 г. В програмата на 5 юли са включени спортен празник и традиционното хоро „Карачанско гленди”. На 6 юли от 10 часа ще се състои официалната част с участието на всички гости на събора от България и чужбина.

Очакват се от 3 до 5 хиляди души да се качат на Карандила през празниците. Цялата леглова база в Балкана е ангажирана предварително.

Съборът се организира със съдействието и на Съвета по етнически и демографски въпроси и генералното спонсорство на Алианц България, съобщи председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България д-р Коста Къчев.

За финансирането на събора 5 хиляди лева отпусна община Сливен и 4 500 Съветът по етнически и демографски въпроси. Крупни бизнесмени от етноса също са дарили суми, използван е и членският внос на Федерацията.