16,09% е била безработицата през първото тримесечие
16,09% е била безработицата през първото тримесечие / netinfo

2211 нови безработни са се регистрирали в Бюро по труда - Сливен през първите 3 месеца на годината. Други 61 са възстановили регистрациите си.

Равнището на безработица за общината е 16,09 на сто. Средно за периода 8496 жители на община Сливен са клиенти на Бюрото по труда. Преобладаваща част от тях са мъже, повече от половината имат нисък или липсващ образователен ценз. Близо половината от безработните поддържат регистрация над 12 месеца, а 2/3 от клиентите са се регистрирали в Бюрото по труда повече от веднъж.

През първото тримесечие в Дирекция „Бюро по труда” – Сливен са постъпили заявки от работодатели, с които са разкрити 712 работни места. 310 от тях са били по Програми за заетост, включително и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Постъпили на работа са 475 безработни лица, като 8 от всеки 10 души са ползвали посредническите услуги на експертите от Бюрото по труда. На основание, различно от това, че са започнали работа, са прекратени регистрациите на 1072-ма души.