16 изобретения на Леонардо ще бъдат показани в Сливен
16 изобретения на Леонардо ще бъдат показани в Сливен / netinfo

Прототипи на 16 изобретения на гениалния Леонардо да Винчи ще бъдат показани в уникалната изложба «Научно-техническото наследство на Леонардо», която ще бъде открита днес в Сливен след тримесечно гостуване във Финландия. Сливен е единственият град в България, където изложбата ще гостува. След три месеца тя ще замине за Япония, каза заместник-кметът Даниел Петров.

16-те експоната са изложени на втория етаж на зала „Сирак Скитник” и според договора, сключен между градовете Сливен и Винчи на прототипите са предоставени специални температурни условия. „Охраната не е засилена, на експонатите има поставени обяснителни бележки на български и на английски” – обясни директорът на галерията Светослав Милев.

Организатори на проявата са Община Сливен, Община Винчи – Италия, Фондация „Леонардо” и почетния консул на България в Италия. На откриването са поканени кметът на град Винчи, посланикът на Италия, кметовете на София, Бургас, Стара Загора и Ямбол и много почетни гости.

До всички тур-оператори по Черноморието е разпратена информация за уникалната изложба с научно-технически изобретения на Леонардо, а Сливен е готов да посрещне туристите и освен собственото си историческо наследство, да покаже и 16-те експоната, които няма да гостуват никъде другаде в страната.

Цената на билетите за зала „Сирак Скитник” са повече от приемливи – 50 стотинки за възрастни посетители и 20 стотинки за деца.