15 пациенти от Сливен очакват трансплантация на бъбрек
15 пациенти от Сливен очакват трансплантация на бъбрек / Дарик Сливен

963 души са преминали през отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен от създаването му през 1981 година до сега, съобщи началникът на отделението д-р Александър Минчев. На месец се провеждат около 600 диализи. Процедурата се извършва по два или три пъти в седмицата, по четири часа на ден. В момента има 48 пациенти, сред които е 72-годишен мъж, включен на диализа преди 18 години. Той е преминал през процедурата общо 2 702 пъти. 15 от болните са подготвени и включени в програмата за бъбречна трансплантация. Те очакват да излезе подходящ номер със съвпадяемост.

 Пациентите, на които е извършена трансплантация през годините, са 13. Има само двама с органи от трупен донор. Останалите 11 са получили бъбрек от свои близки - майка, баща или сестра.

15 пациенти от Сливен очакват трансплантация на бъбрек
netinfo

Освен пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в отделението се обслужват болни с остри диализи, за предоперативна или следоперативна диализа, както и пациенти с итоксикация, сред които има и деца. „Отравянията могат да бъдат съвсем случайни. Преди десетина дни имахме едно детенце, чиято майка бе предозирала лекарството, с което го лекува. Има случаи, в които малчуганите са изгълтали хапчета, защото са ги помислили за бонбони. Има отравяния и от пръскането на лозя и овошки. Много опасни са интоксикациите със селскостопанските препарати. В момента на диализа е младеж, който е прекалил с алкохол. След това разбрах, че използвал някакъв наркотик. Работата на бъбреците му е спряла, увреден е и черният му дроб", каза д-р Минчев.

 

Най-чести са случайните отравяния с химически препарати. Имало е случаи на хора, пили антифриз, или чистили дрехи с течност от пожарогасител, както и на отравяния с гъби, особено през пролетта и в дъждовно време. Отделението по хемодиализа разполага с 12 апарата, в много добро техническо и експлоатационно състояние.

Проблем има с материалната база, която е изключително остаряла. Базата е разположена в приземния етаж на бившата Трета поликлиника. Ръководството на болницата поръча изготвянето на проект за построяване на ново отделение по хемодиализа, което ще се намира срещу корпуса на болницата, до Кардиологичен център "Инакор", и ще бъде на два етажа. За построяването й са нужни 600 хиляди лв. Проектът вече е пред завършване.

Екипът на д-р Минчев се състои от 13 сестри, шестима лекари, четирима санитари и технически персонал от четири души.