148 години традиция
148 години традиция / netinfo

Стотици жители и гости на село Дряново, община „Тунджа” се събраха на традиционния Илинденски събор, който се провежда за 148 път.

„В нощта на Илинденския събор Дряново се изпълва с някакъв особен чар, с някаква особена магия. Това очарование е благодарение на съхранената и пренасяна във времето 148-годишна традиция, която привлича хората да се връщат в родното място, обединява гости от близо и далеч, носещи в себе си спомена и очакването за среща с приятели, с магията на българската песен, танц и мелодия” - с тези думи кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев откри Илинденския събор. Приветствие поднесе и кметският наместник на Дряново Мария Иванова. Гости на събора бяха председателят на Общински съвет „Тунджа” Кирчо Карагьозов, заместник-кметът Станчо Ставрев, председателят на Съвета на клубовете на пенсионера в общината Пламен Андреев, общински съветници, кметове и кметски наместници.

148 години традиция
netinfo

По утвърдила се вече традиция, съборът започна с изпълнение на кукерска група. Тази година благослова за здраве и берекет и обичая за прогонване на злото пресъздадоха кукерите при народно читалище „Зора” от с. Челник. Хора извиха самодейците от фолклорна формация „Пиргулянска китка” към читалище „Развитие”, с. Генерал Тошево. Поздрав отправи певицата Донка Стоянова. Специален гост на събора бяха дуетът Тодор и Донка Кожухарови, оркестър „Настроение” от град Ямбол и ди джей Живко Жеков.

 

Организатори на Илинденския събор са община „Тунджа”, кметското наместничество и читалището в с. Дряново. В този мащаб той е възстановен през 2004 година по инициатива на тогавашния кметски наместник и настоящ председател на читалище „Светлина” Марияна Василева.