14 ноември - Световен ден на борбата с диабета
14 ноември - Световен ден на борбата с диабета / netinfo

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация. 14 ноември е и рождената дата на д-р Бантинг, един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет.

На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, като с успех се увенчаха усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании.

Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната Диабетна Федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”.

6 188 са регистрираните диабетно болни в област Сливен, според данни на Регионалния център по здравеопазване, съобщи за Дарик Николай Ненков, завеждащ Диабетния център в града. От тях на диета са 752, на таблетки 2460, а инсулинозависими са 2976. Статистиката показва, че от диабет страдат повече жени – 3465 от общия брой.

Според Ненков има тенденция към увеличаване на заболеваемостта от диабет в световен мащаб. Най–често от диабет заболяват хората в трета възраст - така наречения втори диабет, старчески неинсулинозависим.

Логото на Световния ден на борбата с диабета е син кръг, който символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия.