135 години Български червен кръст в Сливен
135 години Български червен кръст в Сливен / DarikNews.bg, архив

135 години от създаването си отбелязва Български червен кръст - Сливен. Сливенската организация е първата в страната, която още в дните на новоосвободеното и възродено отечество на българите, приема за свой дълг идеалите и делото на Червения кръст.

„Сред първите десетина ентусиасти, които посяват семето на този алтруистичен идеал - да се помага безкористно на нуждаещите се, е Сливенският митрополит Серафим, чието архиерейско и общополезно дело обществеността в Сливен почете тези дни. Техният пример на възрожденци по дух и дела, по нашенските мерки, и хуманисти - по европейските, през годините намира все нови и нови следовници. Всяко ново поколение има своите известни на обществеността и хиляди други неизвестни, които правят тази кауза значима, потребна и жива толкова десетилетия” – пише в поздравителното си писмо Моника Сярова – директор на секретариата на ОС на БЧК - Сливен.

Със своите 3 400 членове и още много доброволци Сливенската червенокръстка организация и в днешно време има своето организационно и обществено участие в общинските центрове и селата на областта и нейните акции и прояви за немалко хора са последна надежда за подкрепа. Нещо повече, младите хора се увеличават – Младежкият червен кръст има 20  клуба. Членовете им са инициатори на интересни хуманитарни начинания и нетрадиционни идеи, с които поддържат и обогатяват младежкия дух на организацията.

„От името на Областния съвет на БЧК – Сливен изказваме своята най-искрена благодарност на всички членове и доброволци на организацията, на всички нейни дарители, на тези, които с готовност ни сътрудничат, за времето и силите, които  отделят в съвместната работа, и да изразя  убедеността ни, че тази ползотворна дейност ще продължава. Тя е неотменима наша обща грижа да бъдем в помощ и подкрепа на изпадналите в беда” – пише още в поздравителното писмо.