1218 нарушения на трудовото законодателство са установени за един месец
1218 нарушения на трудовото законодателство са установени за един месец / netinfo

289 проверки за трудови договори, плащането на заплатите и спазването на работното време са направили от 20 ноември до 20 декември специалистите от Инспекция по труда в Сливен и в отдел Ямбол. 14 от проверките са реализирани съвместно с представители на други контролни органи.

Констатирани са общо 1218 нарушения, като голяма част от тях се отнасят до безопасността на труда, съобщи директорът на инспекцията Ирена Иванова. Установени са 2 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение, за което са съставени актове за административно нарушение и 6 случая на допускане на работник или служител до работа преди да му бъде предоставена справка за заверен трудов договор в НАП. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

За констатираните нарушения са дадени 1142 задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 97 актове за установени административни нарушения.

През оказания период са постъпили 49 броя искания и сигнали от граждани.

Поради пряко застрашаване на здравето и безопасността на работещите е предприета мярката спиране от експлоатация на 4 машини и са отстранени от работа 3 работника, които са били без необходимата правоспособност.