120 раждания на месец в областната болница
120 раждания на месец в областната болница / Дарик Сливен

От пет до десет варира броят на пациентите на ден, които се приемат в акушер-гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"- Сливен. Според началника на отделението д-р Соня Михайлова текучеството е голямо и непланувано. Понякога се достигало до 200 клинични пътеки месечно, като средно на месец се извършват около 120 раждания.

Продължават да раждат непълнолетни ромки, но  рекордът на 11-годишната Кортеза все още не е надминат. Д-р Михайлова изрази съжаление, че държавата не взема мерки по този въпрос и процесът продължава. Тя информира още, че от началото на годината до сега в отделението са извършени 22 аборта по желание.

Според д-р Михайова здравната култура на нашия народ е на много ниско ниво, особено в някои прослойки. Тя смята, че не е нужно да се прибягва до аборт, след като има различни предпазни средства, за които много от хората не са запознати.

„Предпазването от нежелана бременност и планирането на семейството е най-добрия вариант от развитието на една жена", смята специалистът. Както при всяка манипулация, така и при аборта, могат да се получат нежелани усложнения. Особено тежките случаи могат да доведат и до безплодие.

В сливенската болница все по-рядко се правят аборти. Непълнолетните момичета могат да прекъснат бременност само след разрешение на родителите, особено на майката, и подписано информирано съгласие.