12 нови спасители в Сливен
12 нови спасители в Сливен / netinfo

12 нови спасители ще получат своите заповеди за назначение на 15 януари, съобщи за Дарик началникът на Гражданска защита в Сливен Кръстьо Славов.

Протоколите от проведения в Сливен конкурс за нови членове на спасителния отряд са одобрени от Министерството на извънредните ситуации и така отрядът ще наброява вече 26 души.

„Конкуренцията бе голяма и 127 души се бориха за 12 места. Изключително съм доволен от избора на кандидатите, явиха се момчета с много качества и добре издържаха и психотеста, подготвен от министерството. Системата позволява създаване на пълен психопотрет. Много от кандидатите имаха приблизително равен брой точки”, разказа за конкурса Кръстьо Славов.

Ще бъдат назначени 5 главни специалисти и 7 младши спасители. Сред тях има алпинист, водолаз, инженер-химик и инструктор по експлоатация на верижни машини.

Спасителите, които бяха одобрени, ще преминат едномесечно обучение в Центъра за подготовка в Монтана.

Внезапна проверка на Министерството на извънредните ситуации е установила добро изпълнение на служебните задължения на сливенския спасителен отряд, който има 96 излизания през тази година. Това е повече, отколкото в някои по-големи градове, като Варна например, отбеляза Славов.