111 са участниците в „Цветен камертон”
111 са участниците в „Цветен камертон” / Община Сливен

111 са участниците в Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” в Сливен. Единадесето издание на фестивала за млади изпълнители бе официално открито от кмета на града Кольо Милев.

„В тазгодишното издание на фестивала се включиха 111 изпълнители от цялата страна, което е само едно от неоспоримите доказателства, че „Цветен камертон“ е сред най-предпочитаните музикални събития, оценявано високо и от музикалните педагози, и от техните възпитаници. Въпреки телевизионните модерни музикални формати традицията и атмосферата на „Цветния камертон” даряват с не по-малко емоция и неповторими изживявания, както участниците, така и вярната публика от Сливен”, заяви в словото си Милев.

Фестивалът е само за индивидуални изпълнители, разпределени в четири възрастови групи – от 5 до 20 години. Те ще представят две песни, едната от които задължително е българска. Провежда се в двете зали на Военния клуб в града.

Председател на журито по традиция е звездата на българската популярна музика - певецът Панайот Панайотов. Членове на журито са Хайгашот Агасян – автор на театрална и филмова музика, Красимир Милетков - автор е на песни и инструментални пиеси за деца, популярна музика, джазови пиеси, музика към театрални постановки, Стефан Диомов – композитор, изпълнител, текстописец, откривател на млади таланти, Найден Дойнов – преподавател по класическа китара, Росица Кунева – вокален педагог от Сливен.

„За първи път съм на този конкурс. Виждам много голям интерес, много деца. Това означава, че конкурсът ви е популярен и аз му пожелавам голям успех. Впечатлен съм!”, сподели Стефан Диомов.

Мария, Яница, Надя, Михаела и Ралица са членовете на детското жури, което също ще оценява участниците в „Цветен камертон”.

Концерт за официалното откриване изнесоха Хайгашот Агасян и хор „Дружна песен” при Детския комплекс, с ръководител Яна Бонева и изпълнители от клуб „Ритъм” на Елена Пеева. „Мисията на музиката е да прави хората по-щастливи”, сподели от сцената Хайгашот Агасян и пожела фестивалът да прерасне в международен. Сред песните изпълнени от Хайго и децата беше и песента „Да протегнем на някой ръка”, станала химн на УНИЦЕФ.

Галаконцертът ще е в неделя, Цветница, от 19.30 часа.