110 години от рождението на Джон Атанасов
110 години от рождението на Джон Атанасов / netinfo

Синът на Бащата на компютъра Джон Атанасов младши и още единадесет негови родственици присъстваха в родното село на Атанасов - Бояджик, на тържествата по повод 110-годишнината на гениалния българин. Те бяха посрещнати на входа на селото пред паметната табела, на която са изписани думите: „Аз винаги съм усещал как наследството, което съм получил чрез кръвта на два различни народа /българския и американския/, крепи духа ми – Джон Атанасов”.

110 години от рождението на Джон Атанасов
netinfo

Българска пита, градински цветя, прегръдки с българските роднини, сърдечни поздрави от кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на общинския съвет Кирчо Карагьозов, заместник-кметът Станчо Ставрев, Ангел Ангелов – управител на ТО на НТС, кметът на селото Елена Маджарова и десетки жители и гости на Бояджик съпътстваха първите крачки на гостите на бояджишка земя, съобщават от пресцентъра на Община "Тунджа". В празнично украсени каруци те се отправиха към паметника „Априлец”, за да поставят цветя пред мястото, където са положени останките на стотиците избити по време на Бояджишкия бунт. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на мястото, където е била къщата на бащата на Джон Атанасов – Иван.

В приветствието си Джон Атанасов младши каза, че тук , в село Бояджик, се чувства като в своя втори дом. „Много съм горд със своя български произход и високо ценя уважението, което вие отделяте на моя баща и на моя прадядо. Новата паметна плоча е нова стартова линия на нашите родствени връзки, на нашето приятелство… Уверен съм, че тук има млади хора, които достойно да  последват пътя на моя баща и на моя дядо” - каза той в училището на селото. Там гостите разгледаха изложбата „Джон Атанасов и с. Бояджик”, подготвена и представена от Светлана Бъчварова – началник отдел „Държавен архив” – Ямбол. При срещата си с учителския колектив синът на Джон Атанасов обяви, че дарява 5 000 долара за купуване на нова компютърна техника за децата и жителите на село Бояджик.

Празничният ден от гостуването на наследниците на Джон Атанасов завърши с родова среща.