11 552 са хората с увреждания в област Сливен
11 552 са хората с увреждания в област Сливен / DarikNews.bg, архив

23 645 месечни добавки за социална интеграция на лица с трайни увреждания са били отпуснати от началото на годината в област Сливен. През същия период на 2013 г. добавките са били 23 392, като увеличението се дължи на по-големия реален брой лица с трайни увреждания в областта. През отчетния период на 2014 г. броят на лицата с увреждания в областта е 11 552.

От Регионалната дирекция за социално подпомагане съобщават, че през първите девет месеца на годината, спрямо същия период на 2013 г., са отпуснати по-голям брой месечни добавки за транспортни услуги (с 224 случая), диетично хранене и лекарствени продукти (със 138 случая. По-малко месечни добавки са отпуснати за информационни и телекомуникационни услуги (с 42 случая), достъпна информация (46 случая) и добавка за проведено балнеолечение (с 22 случая).

През първото деветмесечие консултативните комисии към Дирекции “Социално подпомагане” са изготвили 2305 социални оценки, съдържащи мотивирано предложение за отпускане на конкретни месечни добавки за социална интеграция, в зависимост от вида и степента на увреждане и индивидуалните потребности на оценяваното лице.

 

В Националната програма “Асистенти на хора с увреждания” – дейност “Личен асистент” са включени общо 112 лица. От тях 33  родители се грижат за деца с трайно намалена възможност за социална адаптация и определена чужда помощ.