10  октомври - Ден на психичното здраве
10 октомври - Ден на психичното здраве / netinfo

За първи път Световният ден на психичното здраве се отбелязва на 10 октомври 1992 година по решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация.

Тази година темата е: „Психичното здраве в променящия се свят -Влиянието на културата и различията”. За осъществяването на националната политика за психично здраве на територията на област Сливен е сформиран Областен съвет по психично здраве. Председател е директора на РЦЗ д-р Ивелина Георгиева, а негови членове са представители на различни общински, държавни институции и лечебни заведения.

Задачите, по които се работи в Съвета са свързани с психиатричното райониране на областта и въвеждане на регионална информационна система, които да дават по-качествени психично-здравни услуги и проследяване на непрекъснатостта на грижите за пациентите.

15 380 прегледа са извършени през миналата година, а броя на диспансеризираните лица с психични заболявания е 5871. Значително се увеличава броят на пациентите с невротични разстройства, свързани със стрес, информира д-р Ивелина Георгиева директор на РЦЗ. Те са се увеличили с близо 44% спрямо 2005 година.

Нараснал е и броя на новооткритите заболявания - 2 016 заболявания. С 13,7% е увеличен е броят на заболяванията свързани с разстройства на храненето, съня и сексуалността.