/ IStock
В Дулово може да започне изграждането на завод за преработка на каолин и кварцов пясък. Това става възможно, след като на последната редовната сесия на местния Общински съвет бяха продадени исканите от фирмата инвеститор терени. Те са необходими за изграждането на транспортна инфраструктура, свързваща завода с находището, разработвано от фирмата в селата Колобър и Секулово.

Сделката се забави повече от година, тъй като съветниците искаха повече гаранции за сериозността на намеренията на инвеститора. 

"Беше изготвена пазарна оценка от двама независими оценители. Сделката ще бъде сключена на база на по-високата оценка и терените бяха продадени за 660 хил. лева. Тази инвестиция ще се отрази положително не само на общината, но и на цялата област", каза за БТА кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед.

Компанията инвеститор планира да вложи над 80 милиона евро за разработването на две находища на кварц-каолинова суровина в Дуловско, изграждането на железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително на газопровод до Дулово с дължина над 30 километра, както и за построяване на самия преработвателен завод.

Очаква се с реализирането на инвестицията да се създадат стотици работни места в завода и съпътстващите дейности. Това трябва да доведе до съживяване на целия регион чрез привличане на допълнителни инвестиции в сферите на керамичната и стъкларската промишленост.

След започване на добива на каолин под формата на концесионни такси в бюджета на общината се очаква де се влеят около милион и половина лева годишно.
БТА