/ iStock/Getty Images
В Областната администрация в Силистра бе проведено заседание на Областния кризисен щаб във връзка с необходимостта от нова заповед за противоепидемични мерки за COVID-19.

От пресцентъра на Областната администрация съобщиха, че по данни от РЗИ през последните две седмици в областта заболеваемостта е 298 на 100 хиляди души население, като с натрупването от този понеделник до днес 11 март заболеваемостта вече е 345 на 100 хиляди. Това налага систематизирани мерки, считано от 12 до 31 март в различни сфери, се казва в съобщението.

„Зелен коридор” за имунизация през уикенда в Силистра

Според специалистите, ако не се наложат ограничения, ще се увеличи тежестта в болниците. Засега без свободни легла е МБАЛ - Силистра. Малко места има в МБАЛ -Дулово, но там настаняват и от Шуменско; наполовина е запълнена болницата в Тутракан. Потвърждава се проблемът с недостига на персонал.

Текстът на заповедта ще стане ясен, след като бъде изготвена в окончателен вид от РЗИ и бъде подписана в МЗ, преди да бъде разпространена. Една от сигурните мерки е, че от 12 до 26 март се преустановяват присъствените занятия учениците от пети до дванайсети клас.

Останалите мерки са свързани с работата на заведения за обществено хранене до 22:00 часа, преустановяване на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на мероприятия на закрито, преустановяване на семейни тържества и събирания на повече от 10 души, преустановяване на развлекателни и увеселителни мероприятия. Маски на открито ще се изискват само по пазари и тържища, бе съобщено на брифинг след заседанието на Областния кризисен щаб.
БТА