/ iStock/Getty Images
Инспектори от РЗИ - Силистра са извършили за изтеклата седмица 38 проверки в лечебни, детски и учебни заведения, обекти за хранене, хотели и други обществени места и административни офиси, съобщава д-р Теодора Начева - директор на РЗИ Силистра чрез пресцентъра на Областната администрация.

Под карантина в област Силистра са 569 лица, пристигнали от страни с по-интензивно разпространение на COVID-19 и за които се изисква 14-дневна домашна карантина. От тях 208 са без личен лекар и се наблюдават от инспекторите на РЗИ в Силистра. През месец юни от служителите в РЗИ, извършващи входящ граничен здравен контрол, са обработени 5 599 лица, преминали ГКПП- Силистра.

До 19 юни са извършени 262 изследвания за COVID-19 с PCR-тест на различни категории лица: персонал от институции за социални услуги и други социални услуги от резидентен тип, преболедували и карантинирани. На този етап продължават изследванията на персонала и потребителите от сферата на социалните услуги по договор с лаборатория-изпълнител. Не са съобщени положителни лица и не са регистрирани болни и заразени с COVID-19.

Считано от 23 юни, със заповеди на Министъра на здравеопазването са разпоредени мерки за обхвата на задължителното носене на маски във всички закрити обществени места и препоръка за носенето им на всички открити обществени места.