/ БТА
Нивото на река Дунав при Силистра падна под условната нула, съобщиха от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”.

Корабоплаването по реката не е спряно, но са въведени ограничения в критичните участъци. От Агенцията прогнозираха, че понижаването на нивото на реката ще продължи и в следващите дни.

Причините, според специалистите, са липсата на валежи и безводието на реките, които се вливат в Дунав.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари. Старите речни вълци коментират, че подобна ситуация не е рядкост. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг. Според тях нивото и високата температура „гонели“ рибата в по-дълбоките и хладни води край румънското крайбрежие. Допълнителен проблем тази година създават подводната растителност, буйно развила се във водата. Мрежите и другите риболовни такъми се оплитат във водораслите и често се късат, споделиха рибарите.

Последното оттеглянето на Дунав под кота нула при Силистра беше през 2019 г. Тогава водата оголи и част от древната история на града. Дялани каменни блокове от разрушената антична крепост се показаха на повърхността.

Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.
БТА