/ iStock/Getty Images
Мемориална колонада с осем колони с коринтски капители да бъде издигната в Силистра, решиха общинските съветници на състояло се днес заседание, съобщиха от Общината.

Проектът "Издигане на мемориална колонада в Историческа алея 1915 г. Дуросторум- Дръстър- Силистра - Знакови личности" е внесен за обсъждане от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов по идея на проф. д.и.н. Георги Атанасов.

Първата централна алея в Дунавския парк на Силистра, ориентирана юг-север, свързваща южната част на парка с патриаршеската базилика, е натоварена с много история и знакови паметници от 1915-годишната история на Дуросторум - Дръстър - Силистра.

Около нея са съсредоточени римската крепостна стена от III - V век, ранновизантийската и средновековната фортификация на града, преславният дом на Дунав, издигнат от кан Омуртаг от IX век, патриаршеската катедрала и патриаршеската резиденция от X век.

Тези паметници не са "достатъчно добре илюстрирани и легитимирани в градската агломерация", смятат специалистите. "Зърнени храни" АД с изпълнителен директор инж. д-р Стефан Иванов изявява желание да финансира инсталация "Мемориална колонада в Историческа алея 1915 г. Дуросторум - Дръстър - Силистра - Знакови личности" и да бъде предадена за стопанисване на кмета на Силистра.

Сесията на Общинския съвет се проведе онлайн с участието на 29 регистрирани общински съветници.