/ БТА
Той разкри, че в дружеството е започнала външна одиторска проверка
За редица злоупотреби в сметопочистващото предприятие „Синева“ в Силистра съобщи пред журналисти новият кмет на Общината Александър Сабанов. 

Той разкри, че в дружеството е започнала външна одиторска проверка и изнесе първите, по думите му, обезпокоителни данни. Според него в последните работни дни на предишния управител на дружеството са закупени два камиона, които са в окаяно състояние.

„Единият камион е пристигнал на 4 януари и според мен той е за скрап. Договорът, който е подписал предишният управител, е на стойност 36 хил. лева, като половината от тях са платени.

Другият камион е оставен на паркинга и никога не е работил, той е дори по-стар. Натрупани и са и над 26 хил. лева глоби от тол таксите, защото не е направена никаква система за плащането им“, каза Сабанов.

Той определи като „безобразни“ сметките, които дружеството е плащало за електрическа енергия. По думите му те достигат до около 9 хил. лева месечно.

„Това е сума, която повечето производствени предприятия не плащат, а „Синева“ няма производство, което свързано с ток. Използвани са калорифери за отопление, оранжериите са се отоплявали на ток, което според мен е безстопанственост“, категоричен беше кметът.

Друг проблем, който той изтъкна, е разходът за гориво. Според Сабанов автомобилите на предприятието са зареждали в местна бензиностанция по договор от 2009 година, на цени „на колонка“.

„Няма фирма в България, която да не си договаря условията предварително, а това е задължително да стане след обществена поръчка. Имаме задължения към доставчика, как са направени ще изследва одитът. Не сме сигурни, че на сметката на „Синева“ са зареждали само автомобили на дружеството, но собственикът на бензиностанцията не пази записите от видеокамерите“, каза Сабанов.

Управителят на „Синева“ Милен Неделчев показа списък с телефонни номера, чиято сметка е около 2000 лева месечно. По думите му само около 30% от тях са на служители на дружеството.

Одиторската проверка продължава, а от ръководството на Община Силистра изготвят оздравителна програма за сметопочистващото предприятие.
Александър Леви, БТА