Ж. Тонева: Може да се стигне до сливане на училища в Шумен
Ж. Тонева: Може да се стигне до сливане на училища в Шумен / netinfo
През тази година община Шумен ще набележи мерки за оптимизация на училищната мрежа с цел да се осигури нормален учебен процес, това каза, в интервю за Дарик зам-кметът по образование и култура Живка Тонева. Според нея, ако се наложи, може и да се стигне до сливане на училища, но това ще се случи само при липса на други възможности. Живка Тонева съобщи още, че 5 ОУ „Иван Вазов” и СОУ „Трайко Симеонов” в Шумен са имали проблеми с издръжката си през миналата година. Проблемът в двете училища е бил липсата на достатъчно ученици, което води до недостатъчно финансиране.

За Дарик Живка Тонева съобщи още, че е препоръчала на всички директори на детски градини да направят необходимите разчети за това до колко е възможно да преминат на делегирани бюджети още през 2009 година. Срокът, до който тези разчети трябва да са готови, е 20 февруари. „Решили сме таксата, заплащана за посещение на детските градини в селата да бъде намалена с 10 лева”, каза още зам.-кметът.

По време на среща с директори на училища г-жа Тонева обясни, че занапред те сами ще решават дали да бъдат разкривани полуинтернатни групи. Пари за това ще бъдат осигурявани от училищните бюджети. От тях ще се осигуряват и средствата за заплати на охрана в школата. От 2009 г. предстои да започне и  превеждането на пари за извънучилищни дейности /по 15 лв. за един ученик/.

Интервю на Валери Великов с Живка Тонева можете да чуете в прикачения файл.