Здравната каса ще плаща с 10% повече на зъболекарите
Здравната каса ще плаща с 10% повече на зъболекарите / netinfo

От 1 октомври Здравната каса ще заплаща  средно с 10% повече на зъболекарите за договорените услуги, които предоставят на гражданите, информираха от РЗОК-Търговище. Това е решил Управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Увеличението от 10% е на цените, които здравна каса заплаща на лекарите за всички видове медицински и дентални дейности. Покачването на цените се дължи на преизпълнение в приходната част на бюджета на касата в размер на около 60 млн лв., уточняват от там.

За първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 млн. лв. Разпределението на тези средства ще се осъществи по методика, изработена в резултат на конструктивен диалог с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Увеличават се и парите, които ще бъдат предвидени за медицински направления за специалисти – те ще бъдат с 500 000 броя повече, спрямо същия период на 2007 г. а също и за медико-диагностични изследвания – с 1,5 млн. повече за следващото тримесечие.

НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ договорената по обем и параметри дейност за 2008 г. Няма да се допусне отказ от лечение на пациенти.