Засилват контрола по Наредбата за отглеждане на кучета
Засилват контрола по Наредбата за отглеждане на кучета / netinfo

Служителите в дирекция „Инспекторат" засилват контрола по спазване на сега действащата Наредба за притежаване и отглеждане на кучета, както и по мероприятията, набелязани в издадените от кмета Красимир Костов заповеди. Това се прави във връзка с усложнената епизоотична обстановка в община Шумен и за предприемане на спешни мерки за борба с болестта „бяс".

Според Наредбата собствениците на кучета са длъжни задължително да ги регистрират в община Шумен. При извеждане животните трябва да бъдат с повод, а агресивните кучета - с наморник. Забранява се преминаването и престоя на кучета в детски площадки, градини, ясли, както и свободното им пускане на обществени места, предназначени за отдих и спортна дейност. Глобите за неспазване на задълженията са от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - до 200 лв.

Инспекторите следят и за изпълнението на забраната за предоставяне на храна и приютяване на бездомни кучета в ясли, детски градини и училища, както и в здравни, болнични и социални заведения. Директорите  на тези заведения са задължени да определят длъжностни лица, които да информират ОП „Стопанска и охранителна дейност" за наличие на безстопанствени кучета, с цел извършване на незабавен отлов и настаняването на кучетата в общинския приют.