Заседават общинските комисии в Търговище
Заседават общинските комисии в Търговище / netinfo

Комисията по законност и опазване на обществения ред към Общински съвет – Търговище прие временно изпълняващ длъжността кмет на кметство Пробуда да бъде Иван Златев до полагане на клетва от новоизбран кмет. Това се налага, тъй като Общинската избирателна комисия е приела оставката на сегашния кмет Сашо Стоянов. В тази комисия и в комисията по здравеопазване и социална политика бе приет отчета на Областния съвет по наркотични вещества за изтеклата година.

 

Зам.-кметът Стоян Станчев представи предложение за приемане на Наредба за реда за упражняване правата на собственост на Община Търговище в търговските дружества с общинско участие в капитала, за участието на Общината в граждански дружества и в сдружения с нестопанска цел. Общинските съветници гласуваха отмяната на старата наредба от 1996г. и въвеждането на новата. Дебати предизвика следващото предложение за промени в Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. От ДПС заявиха, че ще излязат с писмено становище на сесията.

 

За пореден път на дневен ред бе поставен Пробивът “Катрафилов”. Оказа се, че две от сестрите, чиито земи ще бъдат отчуждени са предявили претенции към цената на заменяемите предаваеми места, определена от лицензиран оценител в размер на 25лв. на кв.м. Те настояват сумата да нарасне на 200лв. Подобно решение общинските съветници взеха относно имота на друг собственик. Според Тошко Райчев, при наличието на прецедент сестрите биха спечелили в съда, така че е по-добре да не се стига до такава усложняваща процедура. В същото време се оказа, че други две сестри, собственици на съседен парцел, са завели дело за намаляване на цената, за да се плати по-ниско ДДС при замяната с друг имот.

 

Обсъдено бе отново и съгласуването на годишния план за ползване и разпределение на дървесината, която ще се добива в Общинския горски фонд през 2009г. На миналото заседание тази докладна не успя да мине.

Предстои също утвърждаване размера на сумите, които се събират от фирмите, участници в “Изложение Търговище – 2009”.

 

Днес следобед ще заседават комисиите по ТСУ и аграрна политика и по общинска собственост, икономическа политика и финанси. Сесията е на 26 февруари, четвъртък, от 9.00ч. в зала “Христо Самсаров”.