Заради водопроводна авария пропадна асфалтова настилка на улица в с. Мадара
Заради водопроводна авария пропадна асфалтова настилка на улица в с. Мадара / netinfo

Заради водопроводна авария вчера пропадна асфалтовата настилка на ул. "Кирил и Методий" в с. Мадара. Комисия от община Шумен, включваща представители на общината, надзорната фирма, проектанта и изпълнителя на обекта направиха оглед на място. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на общината.

Установено е, че в резултат на авария  на водопровода голямо количество вода в продължение на 2-3 денонощия се е стичало по естествения наклон на улицата. Това е довело до чувствително овлажняване на земната основа под конструкцията на пътя по оста на новоизградената канализация. След преминаване на тежкотоварни автомобили по улицата в посока към стопанския двор е пропаднала и асфалтовата настилка.

Становището на проектанта е, че обратният насип, очакъляването, уплътняването и полагането на асфалтовата настилка са изпълнени съгласно проектната документация.

Въпреки изградените  двуставни отоци като елемент  на проекта, наличието на дъждовни води е допринесло за допълнително овлажняване на обратния насип в участъка, отвеждащ водите към главен колектор на с. Мадара. Този елемент не е включен в договора за изпълнение, но фирмата за своя сметка го е изработила.

Към 11:00 ч. днес аварията на водопровода бе отстранена.

Възложено е  на фирмата-изпълнител да възстанови пропадналата пътна настилка и да осигури нормалната проходимост на улицата.