Заради дъжда следят нивата на язовири и реки, градушка унищожила посевите в с. Салманово
Заради дъжда следят нивата на язовири и реки, градушка унищожила посевите в с. Салманово / Дарик-Шумен

Над 31 литра на квадратен метър е падналият, към момента дъжд в Шумен, информират от местната метеорологическа станция. Прогнозата е, че за днешния ден количеството дъжд може да достигне и дори да надвиши 60 литра. Метеоролизите допълниха, че обилен дъжд ще вали през целия ден, като се очаква валежи, придружени с гръмотевици да има и в събота и неделя.

От община Шумен са предупредили кметовете на населени места да следят внимателно нивото на дерета, реки и язовири, които преминават през селата или са в близост до тях. „За сега проблеми няма, но обхождаме района, за да се запознаем със ситуацията', заяви Красимир Косев - главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението" в местната администрация.

Заради дъжда улиците в Шумен са вече трудно проходими за пешеходци, за автомобилния трафик все още затруднения няма.

Наско Канавров - началник на „Басейнова дирекция" - Шумен заяви, че за сега няма сигнали за проблеми с нивото на водата в язовирите и реките на територията на областта. По думите му, актуална информация се очаква да има в следобедните часове.

От пожарната в Шумен заявиха, че за сега обстановката е спокойна, но екипите са в готовсно тда реагират при сигнали за проблеми.

Кметът на село Салманово Йордан Киров съобщи за Дарик, че градушка, с големина на лешник е унищожула всички посеви в селото. Най-засегнати са зеленчуйовите насаждения и овошките. Градът е паднал вчера следобед и е валял почти 30 минути. Дъжд в селото, непрестанно вали от вчера, но засега наводнени къщи или други проблеми няма.