Заповед за преглед на зимната подготовка издаде областният управител на Търговище
Заповед за преглед на зимната подготовка издаде областният управител на Търговище / Пресцентър областна администрация - Търговище
Заповед за преглед на зимната подготовка издаде областният управител на Търговище
75712
Заповед за преглед на зимната подготовка издаде областният управител на Търговище
  • Заповед за преглед на зимната подготовка издаде областният управител на Търговище

Областният управител на Търговище Севда Ерменкова издаде заповед, с която се цели определянето на готовността за предстоящата зима, както и за застудяването, което според синоптиците се очаква да започне от утре. Кметовете на общини, ръководителите на ведомства и дружествата, имащи отношение към работата при усложнена зимна обстановка трябва да представят доклади в областната администрация за извършената подготовка за зимата в срок до 10 ноември. Докладите трябва да съдържат и мотивирани предложения за подобряване на работата при защита на населението.
До 31.10.2014г. Кметовете на Общини в областта трябва да проведат съвещания с кметовете, наместниците на населени места, Общинските щабове и отговорните институции за изпълнение на плановете за защита на населението. Разпорежда се да се извършат проверки на готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистващата техника, като не се допуска дублиране на машини, ангажирани едновременно по общински и републикански пътища. Следва да се проверят и техническите възможности на фирмите за изпълнение на договорените отношения за поддържане на пътната мрежа.
Екземпляри от списъците със собствениците на техника за аварийно-спасителни дейности да се предоставят в „Пожарна безопасност и защита на населението" до 05.11.2014г.
До края на настоящия месец Общините трябва да създадат организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост, здравно и медицинско обслужване на населението при усложнена обстановка, както и готовността на учебните заведения.
Регионалната здравна инспекция и Центърът за спешна медицинска помощ да подготвят съвместен план за обслужване на населението, който да включва обезпечаването с лични лекари, обслужване на хемодиализата, прием на родилки и тежко болни при бедствени ситуации и готовността за временно настаняване в болнични заведения.
Заповедта за подготовка и обезпечаване на зимната обстановка е изпратена и до: Регионалния инспекторат по образование, електропреносните и електроразпределителни дружества, фирмите за газ, вода и дружествата, поддържащи аварийни екипи.