Започват репетициите по новото заглавие  на шуменския театър
Започват репетициите по новото заглавие на шуменския театър / netinfo

Започват репетициите по ново заглавие в афиша на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев". То ще бъде по три разказа от цикъла на Йордан Йовков „Старопланински легенди" и ще носи неговото име. Зрителите ще могат да се насладят на интерпретацията на „Божура", „Шибил" и „Най-вярната стража", който според Надя Асенова, режисьор на спектакъла, е най-категоричен като послание. Великолепният етнографски поглед на Йордан Йовков с неговото магично смесване на реално и нереално и способността му да пресъздава картини, в които е закодиран българският генотип, ще бъде основата за разгръщане на творческото в третото през този сезон българско заглавие за шуменския театър, след поставянето на „Към пропаст" по Иван Вазов и „Тримата братя и златната ябълка".

Надя Асенова е режисьор с богато творчество, реализирала е редица спектакли, сред които "Боси в парка" от Н. Саймън, "Извънредно странният случай в експреса Вийнер Валцер" от Г. Гьоргеи, "Змейова сватба" от П. Ю.Тодоров и др. Сценографията и костюмите ще бъдат дело на Диляна Асенова. А музиката към спектакъла ще бъде създадена от Дони. В разнообразни роли, пресъздаващи българския бит и душевност ще се превъплътят Стефан Сотиров, Милен Димитров, Кольо Стайков, Валентин Ченков, Васил Грънчаров, Михаил Скуджов, Александра Михайлова, Диа Мантова, Миглена Стоева, Стефани Лечева и Мария Григорова. Премиерата на спектакъла е планирана за месец март.

И през новата календарна година продължават редовите представления на шуменския театър. На 23 януари от 19:00 часа на камерна сцена зрителите ще могат да гледат спектакъла „Балканска" от Деян Дуковски, а на 25 януари от 11:00 часа зала „Патиланчо" ще посрещне най-малките зрители с детския спектакъл „Пиф, Паф, Пуф" по Нина Стойчева.

През изминалата 2014 година бяха реализирани шест нови заглавия - три драматични и три куклени. Изиграха се 319 представления на различни сцени, а 43 524 зрители се насладиха на всеотдайна актьорска игра. 200 753 лв. пък бяха приходите от входни билети.