Започва регистрация на фирми, използващи химикали
Започва регистрация на фирми, използващи химикали / netinfo
Около 30 фирми от Шуменска и Търговищка област са заявили в РИОСВ - Шумен намеренията си за регистрация по новия европейски регламент REACH. Шуменските екоексперти изпратиха указания до 74 фирми за изискванията, които са в сила за всички страни от Европейския съюз от 1 юни 2007. Очаква се още дружества да вземат решение дали ще направят регистрация.

Системата REACH регламентира оценката, разрешаването и ограничаването на химикали. Въвеждат се нови изисквания, свързани с регистрация на химични вещества в самостоятелен вид, съдържанието им в препарати и изделия, предоставянето на информация за свойствата и безопасната употреба на химикалите, предприемане на мерки за намаляване на риска и др. Според изискванията, който произвежда или внася такива вещества в количества равни или по-големи от един тон годишно трябва да направи предварителна регистрация. Тя ще се извършва от юни до декември 2008 година в Европейската агенция по химикали на интернет адрес: http://echa.europa.eu/reach_en.html.

Целта на регламента е да се събере надеждна информация за химичните вещества и да се осигури безопасната им употреба в условията на свободно движение на стоки на вътрешния Европейски пазар. До него няма да бъдат допускани съществуващи химични вещества, които нямат регистрация.

Процедурите по регламента REACH ще протекат на няколко етапа и ще бъдат финализирани през 2018 г.

Подробна информация се предоставя от предоставя национално информационно бюро чрез електронна поща reachhelpdesk@moew.government.bg. Освен това на интернет-страницата на МОСВ е поместен интерактивен въпросник, с помощта на който дружествата могат да установят дали попадат в обхвата на регламента REACH.

Подробности чуйте от интервюто на Юлия Христова с Ирина Павлова, PR на РИОСВ в Шумен/