Започна строежът на нова отсечка от автомагистрала Хемус
Започна строежът на нова отсечка от автомагистрала Хемус / снимки: Дарик-Шумен

Официално започна строителството на нова - 5 километрова отсечка на автомагистрала „Хемус" край Шумен. Трасето ще свърже магистралата с два главни републикански пътя - за София и Русе. Връзката ще се осъществи посредством изграждането на сложен пътен възел край село Белокопитово. „5 направления ще минат през това място, ще се използват хиляди кубици бетон, съоръжението е много голямо и красиво", подчерта инж. Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура".

Започна строежът на нова отсечка от автомагистрала "Хемус"
netinfo

На церемонията за символичната първа копка присъстваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, инж. Лазар Лазаров - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура", областният управител на Шумен Венцислав Венков, кметът на Шумен Красимир Костов и представители на фирмата изпълнител на проекта.

Започна строежът на нова отсечка от автомагистрала "Хемус"
netinfo

Новият участък е на стойност близо 66 милиона лева, осигурени изцяло от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е година и половина.

Министър Терзиева обясни, че строителството на магистрала „Хемус" остава приоритетно за правителството, като в момента се извършва предпроектно проучване. Целта е да се уточни от къде точно ще минава трасето на аутобана. „Със сигурност европейски пари няма да стигнат за „Хемус", така че ще трябва да търсим други източници на финансиране, дори и публично-частно партньорство, като вид концесия, стига да има достатъчно трафик, но това ще го каже предпроектното проучване", обясни Десислава Терзиева.

Започна строежът на нова отсечка от автомагистрала "Хемус"
netinfo