Започна поставянето на противогрипни ваксини в Търговище
Започна поставянето на противогрипни ваксини в Търговище / netinfo
Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, което всяка година поразява 20% от възрастните и над 40% от децата, информират от РИОКОЗ-Търговище. Причинява се от вируси, попаднали в носоглътката на човека. Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5 – 6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха с висока скорост и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяване са децата, възрастните над 65 години и лицата, страдащи от хронични заболявания, при които грипът протича по-тежко и с повече усложнения – пневмонии, възпаления на ушите, синусите, ставите, сърцето и мозъка.

Най-доброто средство за предпазване от грип е противогрипната ваксина, пояснява още д-р Райна Жейнова от РИОКОЗ. Имунизацията не може да предизвика заболяване. Вирусните частици, съдържащи се в нея са инактивирани. Те стимулират организма за предварително изработване на антитела така, че когато човек срещне причинителя на грипа, реагира незабавно и заболяването се пресича от самото начало. Времето, нужно за изработване на антитела е около 2 – 4 седмици, тяхното ниво се задържа най-високо 6 месеца след имунизацията, след което постепенно започва да спада. Специалистите препоръчват ваксинация да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея е най-голям.

Грипните вируси мутират непрекъснато. Затова всяка година противогрипната ваксина е различна. Дори малките промени в грипните вируси означават, че защитните механизми на тялото не могат да ги разпознаят и да ги преборят. Ето защо ваксинацията от миналия грипен сезон няма да Ви предпази.

Противогрипните ваксини съдържат пречистени компоненти или антигени от трите грипни шама (два щама “Брисбейн-2007” – тип А и един щам “Флорида-2006” – тип В), които се очаква да преобладават през настоящия грипен сезон. Антигените стимулират организма да произвежда антитела, които да преборят инфекцията.

Продължава десетгодишната традиция на Регионалната Инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (бившата ХЕИ) в ранна есен да обяви започването на противогрипна кампания. Там вече разполагат с ваксините “Инфлувак” (на цена 10.00 лв.), “Инфлексал В” (на цена 12.30 лв.), съдържащи препоръчаните от Световната здравна организация актуални щамове. За пенсионери манипулацията е безплатна, а за учениците тя е 1.00 лв. В имунизационния кабинет се извършва безплатно мерене на кръвно налягане и консултация. За предприятия Инспекцията организира имунизиране на колективите на място от квалифициран екип.

Имунизационният кабинет се намира в базата на РИОКОЗ, ул. “Трети март” № 61, павилион № 2, стая № 4.

Повече информация желаещите граждани и работодатели могат да получат на телефони 6 – 41 – 43 и 6 – 40 – 01.