Започна почистването на корита на реки и дерета в Търговищко и Поповско
Започна почистването на корита на реки и дерета в Търговищко и Поповско / Пресцентър Община Попово

Опасността от наводнения налага поредното почистване на замърсените и затлачени участъци в реките Врана и Сива в Търговище, там, където се нарушава хода на водата и това може да предизвика проблеми при по-силни дъждове. Заради това работници започнаха окосяване на тревите по склоновете, премахват се наноси, заплетени храсти, боклуци, клони на дървета. Целта е по течението на реките да няма затлачени участъци, които биха предизвикали преливания, заявиха от общинската администрация в Търговище.
Това е поредното почистване на коритата за това лято. Предвижда се работата тук да продължи още поне 10 дни.
Със заповед на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов и в тази община стартира почистването на деретата в застрашени от наводняване села. В село Дриново са назначени трима безработни на граждански договори, които ще почистят участък от дерето с дължина 2,5 км. Ще бъдат използвани брадви, храсторези и моторни триони за да се премахнат клони, треви и паднали дървета от участъка, а целта е да се осигури безпроблемното отичане на водата, на която Дриново се явява естествен водосбор .
Предстои почистване на деретата на местата с потенциална опасност от наводнения в селата Садина, Осиково, Марчино, Априлово и Козица.